By AWeb Design
Home |
Algemeen |
Sitemap |
Het Groeiend Kookboek |
![]() |
Gemaakt door een Keukenprinses
Quiche of hartige taart; succes verzekerd! |
Vleesvrije dag - sympathiek idee. |
![]() |
![]() |
Je hoeft de krant maar open te slaan of te googlen op internet en je durft bijna niets meer te eten. Van suiker wordt je hyperactief, vis is vergiftigd met dioxine en van vlees krijg je kanker. We worden vaak onnodig bang gemaakt. Maar dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn is nu eindelijk ook tot de gevestigde orde doorgedrongen. Al ruim honderd jaar geleden, tijdens het hoogtepunt van de industriële revolutie, maakte de ‘Reformbeweging’ zich sterk voor een gezonde levenswijze zonder vlees, alcohol- en tabak. We moesten veel bewegen in de buitenlucht en het knellende korset mocht uit. Erg serieus werd het allemaal niet genomen. Nee, er werd vooral gelachen om deze geitenwollensokken types die ons waarschuwden voor de ‘gevaren van vlees’. Vlees eten hoorde bij welvaart, de industrie moest vernieuwen en de overheid zou ons wel beschermen.
Maar zo’n 30 jaar geleden kwamen voedingsvoorlichters tot een ander inzicht. Heel voorzichtig zette het door het ministerie van Landbouw gefinancierde ‘Voorlichting bureau voor de Voeding’ vraagtekens bij overmatige vleesconsumptie. Met de brochure : “Eten zonder vlees kan dat?” begaf men zich op glad ijs! Al snel gevolgd door de brochure met de brutalere titel: “Eten zonder vlees dat kan!”. In 1991 veranderde zelfs ‘de Schijf van Vijf’ in de ‘Schijf van Vier’ waarin zuivel en vlees nu samen in Toen in 1996 onze koeien behoorlijk gek werden en de schapen een blauwe tong kregen, werd de angst voor te veel slecht vet, en antibiotica in vlees overschaduwd door een nieuwe dreiging; konden wij mensen ziek worden door besmet vlees? Snel werd een nieuwe brochure gelanceerd: “Eet bewust…minder vlees.” In 2004 wordt de ‘Schijf van Vijf’ weer uit de oude doos gehaald, maar dit keer met een ‘multicultureel stukje rundvlees'’ en de kaas, had plaats gemaakt voor een groot blok tofu.
Anno 2010 hebben Supermarktketens als AH, C1000 en Jumbo een groot assortiment biologisch vlees en vegetarische producten. Steeds meer mensen eten wel eens een dagje geen vlees. Wist je dat tussen 2005 en 2009 de markt voor biovarkensvlees in Nederland met 25 procent is gegroeid? Sterker nog: Nederlanders eten het meeste biovlees van heel Europa! Als we dan eindelijk kritisch durven te kijken naar de bio-industrie en de nadelen van té veel vlees eten. Als alleen nog CDA Kamerleden vragen stellen, in een wanhopige poging de denderende trein te stoppen, Ja, dan wordt het tijd om een eeuw later volmondig toe te geven: Ok, jullie hadden tóch gelijk…
Door: Lara van Aalst |