Kip(Eend) in rode wijn, Zwart Zuur ofwel Swart-Swier
recipe image Beschrijving

Dit is een gerecht dat in Indië gemaakt werd door de kokkie, vaak speciaal voor Kerst of andere bijzondere gelegenheden.

Zij sprak het altijd uit als 'Swart-Swier', en zo is het gerecht ook bekend geworden in het Indië uit mijn jeugd

Het kan gemaakt worden van kip of eend.

Bekijk ook deze aflevering van Droomrecepten over het maken van Zwart-Zuur.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Bereidingswijze
Bakken
Koken
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Kip & ander Gevogelte
Rijst
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Kip
Hoeveel
4-6 personen
  • 1 of 2 jonge kippen, of 1 eend
  • een bordje vol fijngesneden uien
  • 1/2 pijp kaneel
  • 1 theel.  peper
  • 4 à 10  kruidnagels
  • 1 à 2 lepels suiker (of meer naar smaak)
  • 4 eetl. sterke azijn
  • 1 bierglas rode wijn (bourgonje) (of bessensap)
  • pas op het laatst iets binden met maizena.
  • 2 eetl. beschuitkruim of maizena
  • zout
  • peper
  • bouillon (of water met bouillonblokjes, oppassen dan met zout)
  • boter
Werkwijze voor dit gerecht
  1. de kip (of eend), wordt in stukken gesneden en met peper en zout ingewreven, daarna
  2. in braadpan met echte boter goed bruin aanbraden
  3. beetje water toevoegen en 1/2 uurtje laten koken met de deksel op de pan
  4. in andere pan of wadjan de uien, en alle andere ingredienten en kruiden stoven/bakken.
  5. dan de gebraden stukken kip/eend erbij doen
  6. even alles weer goed aan de kook brengen
  7. vuur lager en zo het gerecht zo goed gaar stoven
  8. eventueel iets water of bouillon bijgieten en binden met beschuitkruim of wat maizena
Nog wat tips

Te eten met rijst en een groente gerecht. Het kan ook met hardgekookte eieren opgediend worden(door midden gesneden)