Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Bakken
Bakken is een kooktechniek waarbij men het voedsel in een pan of koekenpan laat garen en bruin worden. Om aanbranden te voorkomen wordt in de pan boter, olie, vloeibare margarine of ander vet gedaan.

Aardappels

De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in de vorm van knollen, die eveneens aardappelen of aardappels worden genoemd. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd. In veel Europese en westerse landen is de aardappel een basisvoedingsmiddel. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.


Keuken
Wereldkeuken of Hollandse pot?

Barbecuen

Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.


Groenten

Italiaans
Italiaanse gerechten zoals bijvoorbeeld:
• Amaretto • Amarettikoekjes • Brodo • Bruschetta • Cacciucco • Cantucci • Cappuccino • Carpaccio • Cannelloni • Cannoli • Espresso • Frittata • Fusilli • Focaccia • Gnocchi • Gorgonzola • Gelato • Lasagna • Limoncello • Linguine • Maccheroni • Mascarpone • Minestrone • Mozzarella • Ossobuco • Pasta • Panettone • Pastiera • Penne • Pesto • Pizza • Prosciutto • Ravioli • Ricotta • Risotto • Saltimbocca • Spaghetti • Spaghetti alla Bolognese • Tagliatelle • Tiramisù • Tortellini • Vermicelli

Braden

Braden is een bereidingswijze die geschikt is voor mals vlees met weinig bindweefsel dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Het vlees wordt eerst met hete margarine of olie op hoog vuur rondom dichtgeschroeid. Hierdoor blijven de vleessappen bewaard.

Daarna wordt het vuur getemperd en met de deksel schuin op de pan braadt het vlees gaar. Door de kier van de deksel kan verdampend vocht ontsnappen. Voor braden is een braadpan met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt het meest geschikt.

Braden kan zowel op het fornuis als in de oven. Braden is een goede techniek voor gehakt, rollade, fricandeau, varkenslappen, rosbief en varkenshaas.


Kip & ander Gevogelte

Label Rouge, Volwaard kip, Scharrelkip met uitloop, Coquelet en poussin, Duif,Tamme eend, Parelhoen, Tamme gans, Kwartel, Fazant.

Kippen en Hoenders.


Frituren

(Maaltijd) Salade

Frans
Franse gerechten: * Baba au rhum * Beignet * Boeuf Bourguignon * Blanquette de veau * Bouillabaisse * Cassoulet * Chateaubriand * Coq au vin * Crème brûlée * Crêpe (Suzette) * Croissant * Croque Monsieur * Paté * Pêche Melba * Pommes de terre à la lyonnaise * Pot-au-feu * Provençaalse saus Quiche lorraine * Ratatouille * Roquefort * Salade Niçoise * Soufflé * Steak au poivre * Stokbrood * Tournedos "Rossini" * Tarte Tropezienne

Grillen

Hollands/Belgisch

Ovenschotel

Koken

Pasta

Indonesisch
Indonesische gerechten zoals daar kunnen zijn:
• Gulee itik • Timpan • Gulee kepala ikan rambeu • Kanji rumbi • Gulee sirip hiu • Mi Aceh • Nasi goreng Aceh • Dalca • Kare kameng • Ungkut kayee • Gulee pliek u • Nasi gurih • Pulut • Tumis eungket sure • Manok boh jantung • Dedah boh itik • Gulee sie reuboh • I boh timun • Kopi sanger • Rujak u' groeh • Boh rom rom • Martabak Aceh • Babi panggang • Asam padeh • Dendeng balado • Katupek Pitalah (of Lontong Pitalah) • Palai bada • Rendang (Randang) • Sate Padang • Teh talua en Kopi talua • Karupuak angek • Empek-empek • Soto Betawi • Kerak telor • Pindang serani • Nasi goreng kambing • Nasi uduk • Ketoprak • Karedok • Soto Bandung • Batagor • Es doger • Saté kambing • Sega jamblang • Sega lengko • Empal gentong • Laksa Bogor • Gudeg • Opor ayam • Soto sokaraja • Tongseng • Soto Kudus • Lumpia Semarang • Taoto • Rawon • Sate ayam • Soto lamongan • Rujak soto • Rujak cingur • Pecel Madiun • Lontong balap • Jenang apel • Semanggi • Tahu campur • Tahu tek • Soto Madura • Gadogado • Sego gobyos • Bata anget • Pottre nyellem • Nom aeng • Pokak syarifah • Wedang sekojo • Lepet jagung • Nasi krawu • Nasi blawu • Rempih danggur • Teh jahe keningar • Sambal goreng kering • Lawar • Ayam betutu • Ayam Taliwang • Soto Banjar • Amparan tatak pisang • Bubur Manado • Ayam rica-rica • Coto Makassar • Sup konro • Colo-colo • Sajoer asem • Mi goreng • Kroket kentang • Soto bandung • Sajoer asem • Nasi goreng

Pizza


Grieks


Rijst

Spaans
Spaanse gerechten en tapas:
Paella, Crème «Catalana», Gazpacho (koude tomatensoep) en Tapas, calamares
 

Chinees

Schaal- en Schelpdieren

Roerbakken

Roerbakken, wokken of omscheppend bakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd (oorspronkelijk door de wok te schudden).

Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er dus schaars. Dat betekende dat men gedwongen was tot economisch koken. De oplossing was groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een bolle pan, boven een hoog vuur waar de wok van de hitte donkerrood werd, alle ingrediënten tegelijk snel te bakken.

Een kenmerkende eigenschap van deze methode is dat de temperatuur hoger blijft dan de kooktemperatuur van water (afhankelijk van de techniek tussen de 160 °C tot boven de 230 °C) en door de vorm van de wok het contactoppervlakte groot zodat het vrijkomende vocht direct verdampt. Vanwege deze vochtontrekking wordt de smaak in groente geconcentreerd en is de bereidingstijd kort wat de typerende smaak geeft, onder andere vanwege de Maillardreactie en karamelisatie.


Turks

Stomen

Stamppotten

Aardappels

 


Mexicaans

Stoven

Vegetarisch

Chinees


Indiaas

Anders...

Vlees

Thais

Marrokaans

Kinderkeuken
Door kinderen maakbaar lekkers, sommige kinderrecepten behoeven toch wel wat ouderlijk toezicht. Knipogen

Vegetarisch
Één dag per week zonder vlees is goed voor je gezondheid op meerdere manieren.

Anders...


Aardbeien

Amandelen

Heel gemakkelijk

Simpel

Goed te doen

Gemiddeld

Uitdagend


Ontbijt
Waar blijft de beschrijving van de categorie Ontbijtjes?Is die nog ergens te zien?

Lunch

Andijvie

 



Soepen

Koude voorgerechten

Warme voorgerechten

Hapjes, Tapas, Snacks


Bijgerecht

Ananas

Marinades & Sauzen

Toetjes & Desserts

Appelmoes

Taart & Cake

Appels

IJs & Sorbets

Zuivel

Anders...



Snack

Tapas

Koek & Snoep

Anders...


Koude

Warme

Alcoholische Cocktails

Non-alcoholische Cocktails


0 - 15 minuten

15 - 45 minuten

45 min. - 2 uur

Asperges

langer dan 2 uur

Belangrijkste Ingrediënt

Aubergine

Bananen

Basilicum

Beschuit

Biefstuk

Bieten

Bladerdeeg

Bonen

Broccoli

Brood

Champignons

Chocolade

Courgette

Crème fraîche

Druiven

Eendeborst

Eieren

Fruit
Belangrijkste ingrediënt fruit

Garnalen

Gehakt

Gember / Djahé

Gorgonzola

Hagelslag

Honing


Mango

Kabeljauw

Karbonade

Ketjap


Knoflook

Komkommer

Konijn

Kool (witte, groene, chinese, rode, bloem, zuur)

Lamsvlees

Macaroni

Maïs

Mayonaise

Kersen

Meel of bloem


Mosselen

Mozzarella

Noten(Wal-, Hazel-, Pecan-, etc)

Oesterzwammen

Peren

Perzik

Paprika's

Penne

Pompoen

Prei of Sjalotten

Rabarber
Rabarber is een overblijvende plant met massieve, zetmeelrijke wortelstokken. Deze wortelstokken bevatten een bittere stof, Anthrachinon, die in geneesmiddelen wordt verwerkt.
De vermeerdering geschiedt voornamelijk door het scheuren of snijden van de pollen, dus langs vegatatieve weg. Het is een kruisbestuivend gewas. Vermeerdering door zaad geeft een mengelmoes van verschillende typen, uiteenlopend van sierplanten tot allerlei andere afwijkende (wilde)vormen.
Uit de ogen op de wortelstokken ontwikkelen zich stevige stelen met grote bladeren. In augustus/september stopt de groei. De wortelstokken zijn volkomen winterhard. Stelen van bladeren die 10-35 dagen oud zijn, leveren de beste consumptiekwaliteit. Oudere bladeren geven stelen met meer oxaalzuur. Naast oxaalzuur bevat rabarber relatief veel appelzuur, waarvan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven.
De snelheid van schieten is sterk gebonden aan het ras. De bloempluimen kunnen in jonge toestand als groente worden gegeten; het product lijkt dan op bloemkool. Afgezien hiervan worden de bloemstengels gewoonlijk uitgebroken.
De vorming van zaadstengels in de rabarberplanten is heel verschillend in diverse landen en klimaat.

Het zaad bestaat uit gevleugelde, driekantige vruchtjes, die gemakkelijk door de wind worden verspreid.
In Engeland wordt rabarber gebruikt voor vermageringskuren. 
Rabarber is goed voor hart en bloedvaten.

 


Kilojoule
Kilocalorie
Eiwit
Vet
Koolhydraten
Calcium
IJzer
Natrium
Vit. B caronteen
Vit. B1



(g)
(g)
(g)
(mg)
(mg)
(mg)
(mg)
(mg)

43
10
0,5
-
2,0
40
0,5
5
-
0,05
.

Vit. B2
Vit. C
Water
Ruwe celstof 
Suikers 
Mineralen 
Appelzuur 
Citroenzuur 
Oxaalzuur 

(mg)
(mg)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)
(g)

0,02
6
93-95
0.6-1.5 
0.3-0.6
0.4-0.9
1.0-1.8 
0.1-0.2
0.3-0.6

 


Rozijnen

Rucola / Rocketsla

Santen


Slagroom

Spek(lappen/reepjes/blokjes)

Sperziebonen

Spinazie

Spruitjes

Tagliatelle

Taugé

Tempeh

Tartaar

Tilapia

Tomaten

Tonijn

Trassi


Varkenshaasje

Venkel

Witlof

Wortels

Yoghurt


Sinaasappel

Meloen

Citroen

Lasagne

Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "lasanon" platte deegkoek betekent


 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 98 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...