Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Filosoof
recipe image
Gemaakt door Oma Manis, zaterdag 19 november 2011

Dit is een heel ouderwets recept voor een aardappel-rundvlees ovenschotel.....

wel "lekker en gemakkelijk" en ook nog geschikt als basis voor het Kerst diner.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Oven
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Ovenschotel
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Appelmoes
Hoeveel
4 persoinen
  • 2 grote uien
  • 50  gr. roomboter (of vette jus)
  • 1 laurierblad (liefst vers) (of daon salam= Indische laurier)
  • 10 peperkorrels (pletten)
  • 4 kruidnagels
  • nootmuskaat
  • evt. teentje knoflook.
  • zout, of verkruimeld bouillonblokje
  • 4-5 dl bruine jus (of vleesfond, in potje }
  • 400 gr gesneden vleesresten
  • 800 gr gekookte aardappelen  (kruimige, voor puree)
  • 4 eetl. paneermeel
  • 50 gr. boter (in blokjes)
  • beetje melk (voor de puree)

 

 

 

 

 

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. 3/4 van de uien in dunne ringen en bakken in de roomboter
  2. alle ingrediënten mengen met het vlees en de rest van de uien 1/2 stoven. (met evt.knoflook) dus met jus of vleesfond
  3. wanneer je rauw vlees neemt kun je beter eerst van dit alles haché maken, hier ook de vleesfond in doen
  4. puree maken  (kruiden met peper/zout/nootmuskaat, en klont boter en scheutje melk)
  5. dit alles om en om in lagen in een beboterde ovenschaal scheppen
  6. paneermeel boven op en hier en daar een klontje boter
  7. in de voorverwarmde oven op 200 graden en 30  min (of langer als de schotel inmiddels koud geworden is omdat hij van te voren gemaakt is of uit de ijskast komt

 

Nog wat tips

Lekker  met appelmoes/compôte.

Sterker nog... Filosoof wordt ook vaak gemaakt van een 50/50 mengsel van aardappels en appels

 

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 131 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...