Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Haas

Grootvaders recept maar dan aangepast aan moderne tijden.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Braden
Stoven
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Dus voor het braden hebben we nodig:
Haas,
margarine of roomboter,
en eventueel iets tijm (vers of gedroogd), omdat iets tijm de wildsmaak kan versterken.
Geen zout!
Werkwijze voor dit gerecht
De haas in stukken snijden.
Van de rug haal ik het vlies af en snijdt de filets eraf, om deze later als biefstuk te braden. Kunnen prima ingevroren worden, maar niet te lang bewaren in vriezer omdat ze anders te droog worden.
De margarine of roomboter bruin laten worden, en hierin de stukken haas aan alle kanten dichtschroeien.
Als de buitenkanten mooi bruin zijn geworden aan het vet heet water met scheutjes toevoegen. Vuur even wat lager zetten i.v.m. bruisen!! Daarna deksel op de pan en het geheel zachtjes gaar laten stoven. Eventueel nog de tijm toevoegen, maar niet teveel. het moet naar haas smaken en niet naar tijm.
De rugdelen en de voorpoten zullen eerder gaar zijn als de achterbouten. Dus deze er eerder uithalen.
Als het vlees bijna van de botten valt is het gaar. De haas serveren met de jus.
Wil je beslist een saus, dan iets rode wijn aan het kookvocht toevoegen, en eventueel iets cranberriesap.
Als groenten kun je o.a. nemen rode kool, zuurkool, spruiten, stoofperen. En verder gekookte aardappelen, zelfgemaakte puree, of aardappelkroketten.
Eet smakelijk.
Nog wat tips
Mijn grootvader was een jager en zorgde er voor dat er met de kerst een haas op het menu stond. In die tijd moest wild nog rijpen vond men. Ik zie nog de in vacht hangende hazen, die groen uitgeslagen waren. En dit noemde men "adelen". Gelukkig hebben we nu koelkasten, en kunnen we na het doden van het wild, deze hierin bewaren en even laten besterven. Maar echt nodig vind ik dit niet. In de ruim 40 jaar dat ik nu elk najaar met wild bezig ben, is mijn ervaring dat al die flauwekul met wild niet nodig is. Wil je van dit vlees genieten, dan braad je het gewoon in margarine of roomboter. Marineren in azijn of wijn, heeft tegenwoordig geen zin meer. Vroeger moest de penetrante smaak van het versterven van de groen uitgeslagen haas weer verborgen worden met zo n marinade. Maar ik wil haas proeven, en geen azijn of wijn!!

Geen zout, omdat er tijdens het braden al zouten uit het vlees vrijkomen. Ik vind zout een dodelijk iets voor het vlees.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 221 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...