Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Herfstige spruiten stampot
recipe image
Gemaakt door Erik van der Linden, vrijdag 11 oktober 2013

Stevige kost voor koude natte herfstdagen deze stampot spruiten, simpel te maken want weinig schilwerk, snel klaar, gezond en lekker... wat wil je nog meer?

En ... zelfs fel orthodox-spruiten-haters kunnen hier van genieten !

Wikpedia zegt:
Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen (waar het veelal stoemp wordt genoemd) een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.
Algemene bereidingswijze:
De onderdelen van de stamppot worden al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Naar smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht geserveerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot.

Maar in dit geval doen we niet aan het kuiltje jus !

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Heel gemakkelijk
Gerecht
Stamppotten
Vlees
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Appelmoes
Gehakt
Spruitjes
Hoeveel
4 - 5 personen
  • halve kilo spruiten
  • 700 gr stampot aardappels, of kilootje kruimig(dan zelf schillen)
  • 500 gr half om half gehakt
  • potje appelmoes
  • scheut melk
  • klontje roomboter
  • bieflapjes
  • bakboter

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. Neem een grote pan vul 'm halfvol met water
  2. aardappels en spruiten(hoeven niet schoongemaakt te worden) bij elkaar in de pan, snufje zout erbij (dan koken tot -net- gaar)
  3. Gehakt in koekepan bakken en rullen, als het gaar en bruin is kan het vuur uit
  4. 10 minuten nadat de spruiten/pieper-pan kookt kun je nog een andere koekepan gaan opwarmen
  5. klont bakboter er in en heet laten worden tot vet licht dampt
  6. bieflapjes er in, ondertussen kun je waarschijnlijk de spruiten  en aardappels al stampen
  7. bieflapjes keren en niet laten verbranden na het aanbraden, maar iets zachter zetten
  8. scheut melk bij het stampotje, gehakt erbij, klontje roomboter toevoegen en dan goed door elkaar roeren
  9. Bordjes opscheppen, een klets spruitenstampot, een schep appelmoes en een bieflapje er naast
  10. HERFST is best lekker.......

 

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 141 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...