Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Paasbrood
recipe image
Gemaakt door Roelfina, donderdag 22 maart 2012

Paasbrood recept voor Pasen 2013, be prepared!

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Oven
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Meel of bloem
Melk
Porties
20 plakken? Hangt af van hoe dik je snijd natuurlijk...
  • 200 gr rozijnen en 200 gr krenten
  • 75 gr sukade(alleen doen als je dat lekker vind)
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout;
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 35-40 gr verse gist of ongeveer 20 gr gedroogde gist
  • 1,5 dl lauwe melk
  • 2 theelepels suiker
  • 1 ei
  • 3 eetlepels boter
  • Bloem om te bestuiven
  • Boter om in te vetten
  • Amandelspijs (kant-en-klaar gekocht)
Werkwijze voor dit gerecht
  1. Was de rozijnen en krenten in warm water. Laat ze 30 minuten in zoveel kokend water weken dat ze onderstaan. Giet ze af en dep ze droog. Vermeng ze met de in stukjes gesneden sukade. 
  2. Zeef de bloem in een grote kom, voeg zout en de geraspte citroenschil toe. Roer even door. Los de gist in de melk op en voeg al roerend de suiker toe. Zet dit gistmengsel op een vrij warme plaats tot de oppervlakte begint te bubbelen. 
  3. Druk een kuiltje in de bloem, schenk het gistmengsel erin. Voeg het losgeklopte ei toe met de gesmolten boter. Roer vanuit het midden van de kom, met behulp van een mixer met deeghaken, tot een stevig maar elastisch deeg. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol hierop het deeg met een deegroller uit. Kneed dit weer samen en sla het enige malen. Doe dit tot het deeg soepel voelt en gemakkelijk van de handen loskomt. Pak het deeg weer samen, vorm tot een bal en laat deze afgedekt met een vochtige doek op een warme plek circa 1 uur rijzen. 
  4. Vet een middelgrote broodvorm met boter in. Rol het deeg opnieuw op en met bloem bestoven ondergrond uit, kneed opnieuw en sla het deeg flink. Voeg het rozijnenmengsel in gedeelten toe en kneed het deeg opnieuw door. Vorm van het deeg een lap die even lang en breed is als de vorm.
  5. Verdeel de amandelspijs over de lengte van de lap. Rol het deeg op en leg dit met de naad naar onderen in de broodvorm. Dek de vorm met een vochtige doek af en laat het deeg op een warme plek opnieuw ongeveer 45 minuten rijzen.
  6. Schakel de over in op 220 graden Celsius. Plaats de vorm net even onder het midden van de voorverwarmde over en bak het paasbrood in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Neem de vorm daarna uit de oven, bestrijk de bovenkant van het brood met een met water vochtig gemaakt penseeltje of met zachte boter om de kost van het paasbrood te laten glazen.
  7. Neem het brood uit de vorm, laat dit afkoelen. Bestrooi het paasbrood tot slot met poedersuiker: eet smakelijk!
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 165 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...