Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Recepten van de gebruiker marcus
Gemaakt door marcus

Heel gemakkelijk zelf te maken .... en strooien maar

Pepernoot vs kruidnoot

De grote Van Dale (2005) geeft bij pepernoot de volgende omschrijving: "dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)".

 Kruidnoot is een synoniem van pepernoot. Zowel de bolletjes als de brokken kunnen volgens Van Dale dus met beide namen worden aangeduid. Bakkers houden meestal het volgende onderscheid aan: kruidnoten voor de speculaasbolletjes, en pepernoten voor de brokken van peperkoek. Een deel van de taalgebruikers houdt ook dit onderscheid aan, maar het lijkt erop dat de meeste mensen beide producten 'pepernoten' noemen en niet 'kruidnoten'.

 Het Woordenboek der Nederlandsche Taal omschreef de pepernoot in 1931 als volgt: "Een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond."

 Tegenwoordig zit er niet altijd peper in pepernoten of kruidnoten. De meeste recepten gebruiken 'speculaaskruiden', maar die bestaan zowel met als zonder (witte) peper.

Pepernoten (die eigenlijk kruidnoten zijn)

recipe image
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 106 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...