Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Verse Sambal (heet!)
recipe image Dit is een vrij pittige Sambal-Oelek, maar dan van verse rode lomboks.
Een poosje houdbaar in de ijskast ....
En heeeeeel èrg lekker! (als je van pittig houd)
lombokje
sambal = mengsel, ulek = stamper, wrijver
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Indonesisch
Thais
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Gerecht
Marinades & Sauzen
Hapjes
Dips
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Hoeveel
zoveel als je wil
  • rode lomboks zoveel als je zelf wilt, ik neem meestal een stuk of 10;
  • een klein stukje trassie (een mespunt b.v.);
  • 1 á 2 teentjes knoflook;
  • zout;
  • suiker of Goela Djawah;
  • beetje zonnebloem of arachide olie.
Werkwijze voor dit gerecht
  1. lomboks in kleine stukken snijden (als je de pitjes eruit haalt, dan wordt het minder heet)
  2. knoflook en trassie samen met de stukjes lombok en het zout, ook de suiker (doe voorzichtig, niet àl te zoet maken) en de olie in een keukenmachine/blender of een staafmixer niet te fijn malen, beetje grover is lekkerder!
  3. evt. nog een beetje na-oeleken(pletten in de vijzel), zodat het geheel wat ''natter'' wordt
  4. in glazen potje doen en bewaren in ijskast
Nog wat tips
Wikipedia meldt:
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 137 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...