Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Klacht tegen het Dr.Frank dieet Afdrukken E-mailadres
dinsdag 21 december 2010 00:00

Het dieet van Dr. Frank bevat te veel verzadigde vetten en is niet wetenschappelijk bewezen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft onlangs een klacht ingediend tegen Dr. Frank van Berkum bij de artsenorganisatie KNMG.

gezond-slank-met-dr.frank_1Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij overtreedt Dr. Frank van Berkum de gedragsregels van de KNMG door misbruik te maken van zijn status als arts in reclame-uitingen. In artikel 5 van de gedragsregels staat: ‘Publiciteit voor en door artsen moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn'.

Het dieet van Dr. Frank is volgens de vereniging onder de noemer ‘flauwekuldiëten' te scharen. Er zijn geen onderzoeksresultaten gepubliceerd en het dieet bevat teveel verzadigde vetten. Het zou zelfs heel slecht zijn voor de nieren.

Deze kritiek komt overeen met de kritiek die voedingswetenschappers hadden op dieetgoeroe Montignac. De onlangs overleden Fransman die populair geworden is met zijn boeken, waarin hij dezelfde afvaltheorie promoot als Dr. Frank. Koolhydraten (brood, pasta, rijst, groente) zijn taboe en koolhydraten en vetten mogen nooit tegelijk gegeten worden. Dit leidde in de jaren 90 tot bizarre taferelen op recepties: Dienbladen vol lege toastjes want ... de brie was er van afgegeten.
Montignac's dieetadvies was ook al niet origineel. Reeds in de jaren 70 werd Dr. Atkins bekend met een zelfde soort dieet. Ook dit dieet was gebaseerd op beperking van koolhydraten en was daardoor ook veel te vet. Zijn dieet werd erg populair, maar Atkins zelf werd daarentegen aanzienlijk minder populair bij zijn vakbroeders. Ze vonden dat zijn adviezen leidden tot een ongezonde leefstijl.

 
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 96 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
 • Sardines uit de oven
  Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
 • Snelle pizza van spelt
  Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
 • Walnoot-pistache-honing-rozencake
  Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
 • Pittige stoofschotel met aubergine
  Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...