Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Weetjes

Weetjes over voeding en eten.



Food4you Festival Afdrukken E-mailadres
Food4You
Kom van 1 t/m 15 oktober naar het Food4you festival als je van gezond en lekker eten houdt. Food4you slaat een brug tussen kennis en praktijk, tussen wetenschap en de dagelijkse boodschappen.
Dit jaar is het thema: Good Food, Better Mood. Dus wil je weten of je echt vrolijk wordt van chocolade... wetenschappers geven het antwoord.
Maar er is nog veel meer te beleven: Wie wint het wereldkampioenschap spruitjes koken? Krijgt jouw kind uit groep 6, 7, 8 een voedingsdiploma van een echte professor?
Kom voor een leuke, leerzame en lekkere dag naar Wageningen, Veenendaal, Ede of Barneveld!
Lees meer...
 
De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk Afdrukken E-mailadres

De Wilde KeukenWouter Klootwijk kennen jullie vast van programma’s als de ‘Keuringsdienst van Waarde’ en 'Klootwijk aan Zee’. Minder bekend is zijn programma ‘De Wilde Keuken’. Dat is niet zo gek, maar wel jammer.

“Pasta is gewoon deegwaar gemaakt uit tarwe. En Tarwe is gewoon veredeld gras uit Oost Groningen. De Chinese mie komt dus van veredeld gras uit Groningen”. Aldus Klootwijk in één van zijn zoektochten naar simpele antwoorden op simpele vragen over eten en keukengeheimen.

Uiteenlopende onderwerpen over eten speciaal voor keukenprinsesjes, voedingskundigen, culi’s, huisvaders, en lekkerbekken, om:
Je over te verbazen,
Van te leren,
Boos om te worden,
Te glimlachen.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje in de Wilde Keuken van Wouter met deze korte fragmenten.

 
Dieetmargarine even veel kcalorieën als Boter Afdrukken E-mailadres

Elke keer weer kom ik mensen tegen die het niet weten.
Vandaar nog een keer voor je op een rijtje gezet:

Smeer kcal/100 mg

Boter
Boter 1/2 vol   
Margarine  
Margarine Dieet 
Margarine 60/70% vet
Halvarine

750
390
733
748
589
360

Voor de kcalorieën hoef je jezelf de lekkere boter op je boterham dus niet te ontzeggen.
Van margarine en dus ook de DIEET margarine word je even dik.  
Natuurlijk zijn de vetten in margrine van planten afkomstig en dus gezonder dan de vetten in boter. Met de naam 'dieet' wordt bedoeld: het dieet met minder slechte vetten.   
Maar wil je minder kcalorieën binnen krijgen, dan moet je toch echt opzoek naar het pakje HALVARINE. Een stuk minder lekker dat wel, maar met wat beleg erop merk je er niet zo veel meer van, eerlijk is eerlijk  
Aan jou de keuze...

 

 
Veel voor weinig Afdrukken E-mailadres

ZEEUWS_MEISJENederlanders stellen hoge eisen aan de kwaliteit van hun eten. Ze zijn echter niet bereid hier veel geld aan uit te geven. Ze geven slechts 15% van hun inkomen uit aan voedsel. Dat is het minst van alle mensen in de wereld.

Lees meer...
 
Houdbaarheidsdatum: Hoog tijd voor verandering! Afdrukken E-mailadres

best-beforeDe Britse regering wil een einde maken aan de vermelding 'best before' of  'ten minste houdbaar tot' op voedselverpakkingen, om te vermijden dat miljoenen tonnen perfect eetbare waren nog langer weggegooid worden. De nieuwe richtlijnen voor voedselproducenten moeten consumenten betere informatie geven en ervoor zorgen dat ze minder snel etenswaren ongeopend in de vuilnisbak deponeren.
Volgt de rest van Europa nu ook? Want dit is in de tijd waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat toch niet meer te verantwoorden!  

Producenten testen hun producten zelf in de praktijk met panels en onder gesimuleerde omstandigheden, de zgn 'bewaarstudies'. Hieruit wordt afgeleid hoe lang een product minimaal de juiste kwaliteit houdt. Daaruit volgt een houdbaarheidstermijn. Vaak nemen fabrikanten een marge en verlagen de houdbaarheidstermijn op de verpakking ten opzichte van de gevonden  houdbaarheidstermijn, om maar geen risico te lopen. Uitleg

De houdbaarheidsdatum zegt niet wanneer een product niet meer goed is. Deze datum is meer bedoeld als indicatie voor de winkel zodat zij weten wanneer ze het product niet meer mogen verkopen. Consumenten daarentegen nemen de datum erg serieus en kunnen geen onderscheid maken tussen slechts een veranderde kwaliteit (ten minste houdbaar tot) en echt bedorven etenswaren (ten minste te gebruiken tot). In veel gevallen betekent het namelijk helemaal niet dat het product na de houdbaarheidsdatum gevaarlijk is om te eten. Hierdoor wordt onnodig veel eten weggegooid .

Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk gooien elk jaar 8,3 miljoen ton voedsel en drank weg, volgens cijfers van de instandhoudingsorganisatie Waste and Resources Action Programme (WRAP), die stelt dat 5 miljoen ton daarvan nog eetbaar is.
In Nederland gooien we gemiddeld per persoon maar liefst tussen de 43 en 60 kilo voedsel weg per jaar! (zie ook doe de weggooitest)

Hoogste tijd dus voor verandering! Nieuwe duidelijkere vermeldingen op zeer bederfelijke producten. Garnalen of eieren zullen bijvoorbeeld in de nieuwe richtlijnen gedetailleerde waarschuwingen meekrijgen over het risico op voedselvergiftiging als ze na een bepaalde datum gegeten worden. En uit een vermelding op bijvoorbeeld brood, zou duidelijk moeten blijken, dat er slechts weinig risico is. Sja, en een blikje witte bonen in tomatensaus...



 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Einde >>

Pagina 4 van 8
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 436 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...