Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Weetjes

Weetjes over voeding en eten.



Diepvriesgroenten goed alternatief! Afdrukken E-mailadres

cartoon_vegetables-580De verschillen in hoeveelheden vitaminen en mineralen tussen verse groenten en die uit blik, pot en diepvries zijn heel klein en in enkele gevallen komt de diepvries-variant net zo goed of zelfs iets beter uit de bus dan de verse.
Het zoutgehalte van groenten uit pot of blik ligt wel veel hoger dan de diepvriesvariant. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de Consumentenbond naar producten uit Nederlandse supermarkten.

De bond onderzocht sperziebonen uit blik/pot en de diepvries, spinazie uit de diepvries, worteltjes uit pot, doperwten uit de diepvries en pot, spruitjes uit de diepvries, rode kool uit pot en tomatenpuree uit een blikje. De groenten zijn geanalyseerd op tien voedingsstoffen: (pro)vitamine A, B6, C, foliumzuur, natrium, magnesium, kalium, ijzer, koper en voedingsvezels.
Een prima alternatief dus voor vers en hoef je je dus niet schuldig te voelen als je een keer een pot of blik open trekt.

Dat hoge zoutgehalte daar moet je dus wel op letten. Het Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 300 milligram zout per 100 gram. Alle geteste groenten in blik en pot komen hier boven uit!
Maar daar hebben de mannen van HAK slim op ingespeeld, ook al zitten ze nog wel boven de ideale norm. De 'HAK groenten met minder zout' bevatten nu gemiddeld nog ongeveer 525 mg zout per 100 gram. Dit is wel 25% minder dan de gewone soorten.

Maar bij het koken van onze verse groenten voegen we zelf gemiddeld nog meer zout toe! Dus vooral diepvriesgroenten  zijn een goed altenatief kwa vitamines én zout.

 
Fanta gezoet met Stevia Afdrukken E-mailadres

Stevia-plant

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft  een positief wetenschappelijk advies uitgebracht over het gebruik van stevioglycosiden (het zoete deel van de Stevia plant). Dit betekent dat het veilig is voor gebruik, mits je je houdt aan de maximale hoeveelheden.

 

Voorstanders van de natuurlijke zoetstof zonder calorieën, hopen dat dit betekent dat de zoetstof nu snel ook in Europa wordt toegestaan.  In Japan wordt Stevia allang gebruikt als zoetstof en in Frankrijk heeft de Coca Cola Company al een Fanta gezoet met Stevia op de markt gebracht.

Lees meer...
 
Paaseieren fabels en feiten Afdrukken E-mailadres
paaseierenMet Pasen eten we weer massa's eieren. Het paasei is het vruchtbaarheidssymbool van de lente!
Hardgekookte eieren, zachtgekookte eieren, roereieren, geschilderde eieren. Dé gelegenheid om eens stil te staan bij het ei. Is een bruin ei eigenlijk gezonder dan een wit ei, hoe weet ik dat een ei vers is en wat is eigenlijk dat groene randje rond de dooier als je het te lang kookt, van welke kip komt mijn paasei?  
Nieuwsgierig?
Lees meer...
 
Smakken en slurpen Afdrukken E-mailadres
Eten en drinken in de Stijlkamers

In het  het Gemeente museum Den Haag kunnen culinaire liefhebbers tot en met 11 april 2010 een tentoonstelling bezoeken over eten en drinken.
Er is van alles te zien op het gebied van culinaire kunst. Van keukenschorten uit de modecollectie, een groentekar geschilderd door Isaac Israëls, een theemuts ontworpen door Piet Zwart tot een patatvorkje gefotografeerd door Niels Schumm.
Tegelijkertijd openen in de aangrenzende zalen van de stijlkamers drie kunstnijverheid-tentoonstellingen die ook raakvlakken hebben met het overkoepelende thema eten en drinken:  'Delftsaardewerk.nl' en 'Zilver aan tafel'.

Tip voor een druilerige zondagmiddag: 
Opa's en Oma's neem je kleinkinderen mee naar de bijbehorende kindertour 'Smakken en slurpen'  waarin gaandeweg van alles over eten, drinken en tafelmanieren verteld wordt.
 
De Pindaboom Afdrukken E-mailadres

Hoewel alle noten aan bomen groeien, groeit de pinda onder de grond. Uit de boon groeit een pindaplantje. De Engelsen spreken dan ook van ‘the nut that is really a bean’. Toch zouden we raar staan te kijken als de zakjes pinda’s in de supermarkt tussen de andere peulvruchten, zoals de doperwten, bonen en linzen zouden staan.
Hoe zit het eigenlijk met deze aardnootjes en de gezondheid?

PeanutsEén handje vol pinda's levert 180 kcal. Maar wie laat het nu bij 1 handje? Al zappend werken we snel 3 handjes weg. Even snel rekenen… dat is dan 540 kcal. Oef dat zijn ongeveer 4 chocoprinsen, 5 glazen bier, 3 kroketten en bijna zoveel als een Big Mac! Maar zoals we weten ‘ieder nadeel hep z’n voordeel’ en dit geldt zeker voor voedingsmiddelen. Pinda’s zijn namelijk een goede bron van o.a. vitamine E en vezels. Zo bevat één handje pinda's maar liefst 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en speelt en rol in de preventie van hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast bevatten pinda's ook voedingsvezels, bijna 7 gram vezels per 100 gram. Dit is 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Einde >>

Pagina 7 van 8
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 439 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...